Wij fotograferen geboortes en pasgeborenen, bruiloften en communies maar een uitvaart wordt nog niet als vanzelfsprekend gezien. Terwijl dit ook een onderdeel van het leven is wat net zo belangrijk is en net zoveel indruk maakt. Niet voor de overledene zelf, maar wel voor de nabestaanden.

Zeker ook in een tijd van Covid-19 waarbij niet iedereen aanwezig kan zijn bij de uitvaart.

Een bekendere manier van het vastleggen van een uitvaart is videografie. Veelal verzorgt door het uitvaartcentrum. Soms in combinatie met een livestream zodat genodigden, die niet aanwezig kunnen zijn, de uitvaart live vanuit huis kunnen volgen.

Een uitvaart is een zeer beladen moment met een beladen periode voorafgaand maar zeker met een moeilijke periode in het verschiet. Door de emoties en drukte in deze tijd komt het vaak voor dat je, als nabestaande, geleefd wordt. Prioriteiten worden gesteld en de uitvaart wordt geregeld. Het liefst zo passend mogelijk als dat de overledene zou hebben gewenst. Om het leven te herdenken of om het leven te vieren. Veelal wordt hier koste noch moeite voor gespaard. En wordt het een dag om niet te vergeten!

Op de dag zelf zal je spanning kunnen ervaren. Verloopt het allemaal wel zoals we in gedachte hebben? Komen alle genodigden wel? Gaat mijn toespraak wel lukken?

Na de uitvaart zal er een “last” van je schouders vallen, ebt de spanning van de afgelopen periode weg en kan je met een tevreden gevoel terugkijken op deze dag. Maar wat zijn je herinneringen aan deze dag?

Alle meegebrachte bloemen, het samenzijn, de arm om je schouder, de weggeveegde traan, de hand op de kist, de laatste groet……

Het terugkijken van deze dag kan troost brengen op momenten dat je daar behoefte aan hebt. Het terugkijken van foto’s kan op je eigen manier, op je eigen tempo en je kan de foto’s bekijken die alleen jij wilt zien op dat moment. Het filmpje van een selectie foto’s kan je makkelijk met je meedragen, het album kan je meebrengen naar familie of vrienden en je kan je eigen selectie maken uit de overige foto’s. Je kan het bekijken wanneer je wilt of laten zien aan anderen die hier bijvoorbeeld niet bij aanwezig konden zijn.

Een aantal van de redenen waardoor er niet gekozen wordt voor uitvaartfotografie zijn,  “dan is er een vreemde aanwezig op de uitvaart”, “dan loopt er steeds iemand rond”. Deze zorgen ontneem ik je graag. Indien je dit wenst kunnen wij, voorafgaand aan de uitvaart, kennis maken en eventuele specifieke wensen doornemen. Zo ben ik geen vreemd gezicht op de uitvaart en kan je de fotografie met vertrouwen aan mij overlaten. Uitvaartfotografie is niet het fotograferen van verdriet, maar het vastleggen van de kleinste, mooiste, liefdevolste en meest belangrijke details die op het moment zelf niet altijd opgemerkt worden. Vaak hoor ik terug dat ik niet opgemerkt ben tijdens de uitvaart, doordat ik opga in het gezelschap en mij aanpas aan de situatie. Zo kan ik op momenten en plekken zijn om de gebeurtenissen zo mooi mogelijk vast te leggen zodat je naderhand met een fijn gevoel hierop kan terug kijken.

Weet dus dat dit een mogelijkheid is wanneer je met een overlijden te maken krijgt. Uitvaartfotografie is dan nog niet zo bekend bij veel mensen, maar de uitvaartondernemer kan je hierover verder informeren.

Achteraf wil je niet zeggen: “had ik maar…….”