Mooie benaming en omschrijving van paardenfotografie, hè. Het is dan ook best wel wat anders dan zomaar een paardenportret. Daarom zit er ook het woordje “Art” in. Het is namelijk een artistieke manier van het fotograferen van het paard en ik zie het eerder als een stukje kunst. Het zijn beelden die je uiteindelijk aan de muur wilt hebben hangen.
Voorheen viel het maken van beelden, schilderijen of tekeningen onder fine-art, maar tegenwoordig valt fotografie hier ook onder. Fotografie als kunst. Ook hierin zijn weer verschillende soorten en vormen te vinden. Bij kunst gaat het dan ook om wat de kunstenaar voor ogen heeft en wat voor gevoel hij hieraan wilt geven.
Bij mijn foto’s ligt de nadruk op de expressie van het paard. Zijn vormen, lijnen en structuren. Het pure paard. Kunst maar dan van je eigen paard. Soms onherkenbaar, maar herkenbaar voor jou! De donkere, soms mysterieuze en schilderijachtige stijl is een stijl die mij zeer aanspreekt en ook wel in mijn andere werken terug komt. Donkere of zelfs zwarte achtergronden laten het paard mooi naar voren komen en laten je nog een keer kijken om te zien wat je nu eigenlijk ziet.
Maar wat is er dan zo anders dan een blackshoot? Ook daar zijn de paarden immers te zien met een zwarte achtergrond.
Bij een blackshoot wordt er veelal gebruik gemaakt van natuurlijk licht. Het paard staat dan in, bijvoorbeeld, een deuropening waarbij het zonlicht op het paard valt en de achtergrond dus in de schaduw terecht komt. Hierbij is het moeilijker om een constante en zelfde stijl te creëren omdat je hier afhankelijk bent van het weer. Hoe staat de zon, welke tijd van de dag, felheid van het licht, zeer bewolkt of zelfs regen waardoor de shoot niet kan plaatsvinden. Doordat het dus weersafhankelijk is zullen de foto’s steeds een andere uitstraling hebben.
Bij Fine-Art maak ik gebruik van studioverlichting. Licht dat is te sturen in hoeveelheid en in richting. Het licht heb ik in de hand waardoor er een beeld en stijl te creëren is die ik voor ogen heb. Tevens is dit licht niet weersafhankelijk en kan dus, overdekt, altijd plaatsvinden. De ruimte die hiervoor nodig is, is wel groter dan die van een deur opening. Maar daardoor zijn er ook andere beelden te creëren qua houdingen en composities. Naast het licht heeft de nabewerking ook een grote invloed op het uiteindelijke resultaat. Hier benadruk ik dan graag nog extra de lijnen en structuren en pas ik de belichting aan daar waar nodig.
“Dat is niks voor mijn paard!”, wordt regelmatig geroepen. Omdat het paard een angsthaas of een hittepetit zou zijn.
Tot nu toe heb ik geen enkel paard voor de lens en tussen de lampen gehad, die niet te fotograferen was. En dat zijn best een aardig aantal paarden. Tuurlijk zijn er paarden die het wat spannend vinden. Maar we nemen rustig de tijd om te laten wennen en na een poosje kijken ze nergens meer van op. En als het na lange tijd nog steeds spannend is dan heb ik veelal in de tussentijd al de benodigde foto’s gemaakt en is het niet nodig om door te gaan. Komt goed!
Wil jij ook zo een fine-art foto van jouw paard? Kijk dan naar de mogelijkheden en tarieven. Ook is het mogelijk om een stalshoot te organiseren waarbij de prijs vanaf 4 paarden voordeliger is.